Noże kuchenne – jaki nóż do czego?

Noże są nieodłącznym elementem kuchennej pracy. Bez niego nikt nie wyobraża sobie przecież przygotowywania posiłków. Jest on więc tak samo niezbędny – można nim ciąć przeróżne produkty spożywcze. Jest on więc też bezcenny. Bez niego nie wyobrażamy sobie zrobienia sałatki czy innych posiłków, wymagających pokrojenia.

Z jakich elementów składa się nóż?

Pierwsza od góry jest głownia, wykonana jest najczęściej ze stali nierdzewnej, ale też ceramicznej. To ta nieostra strona noża. Kolejnym elementem będzie ostrze. To ta ostra strona narzędzia. Dalej jest trzpień i rękojeść – inaczej rączka noża, to ten fragment, którym trzymamy za nóż. Może być zbudowana z różnego materiału – drewna, stali czy plastiku.

Jak należy dbać o noże?

Aby nóż dobrze funkcjonował, najlepszą opcją będzie dbanie o niego i co jakiś czas ostrzenie go. Poza tym wysoka temperatura dodatkowo nie sprzyja im podczas mycia.

Jest wiele rodzajów noży. W zależności, jakie jedzenie chcemy pokroić, najlepiej na początku sprawdza się ten uniwersalny nóż. Będzie się nim dobrze kroiło podstawowe produkty. Mimo wszystko istnieje mnóstwo oddzielnych noży, np. do pieczywa (wyposażony w piłkę), do smarowania masła (zaokrąglony), nóż szefa kuchni – do rozdrabniania (ten największy), do mięsa (szerokie ostrze), do warzyw i owoców (spiczasty czubek), oddzielny do krojenia wędlin (długie i wąskie ostrze), do sera (zakończony zwężającym się ostrzem), do ziół, do filetowania ryb, do pizzy, tasak. Zajrzyj więc do oferty różnych sklepów i wybierz ten, który najbardziej będzie ci odpowiadał.