Naświetlacz do jaj – jak wygląda

Czy kupując jajka albo zamawiając je w restauracji w postaci dania, zastanawiałeś się kiedyś, czy są one dla ciebie w pełni bezpieczne i nie zawierają szkodliwych substancji? Teraz, nie będziesz mieć już z tym problemu. Na rynku producenci wymyślili specjalny naświetlacz do jajek. To niewielkie w wielkości urządzenie służy do naświetlania jaj promieniami ultrafioletowymi UV, dzięki czemu, jajka pozbędą się niebezpiecznych substancji, w tym szkodliwej salmonelli.

Urządzenie to będzie bardzo przydatne szczególnie wtedy, gdy prowadzisz gastronomię. Masz więc pewność, że po naświetleniu jajek, w jakiejkolwiek postaci będą podane, nie będą szkodliwe dla zdrowia klientów. To urządzenie będzie równie przydatne w domu, kiedy nie masz pewności, czy kupione jajka nie mają w sobie niebezpiecznych substancji. Od teraz powinieneś się przestać o to martwic. Każda gastronomiczna firma powinna się w nie zaopatrzyć.

Standardy UE

W Polsce, jak również w Unii Europejskiej istnieją pewne standardy, jakie musi posiadać każde urządzenie do naświetlania jajek, zgodnych z normami HACCP, co jest szczególnie ważne przy sprzedawaniu jajek.

Jak wyglądają takie urządzenia?

Na rynku możesz wybrać różnej wielkości naświetlarki – na 6, 10 lub 30 jaj. Sprawdzają się zarówno w domu, jak i w prowadzeniu gastronomi. Urządzenie posiada specjalne lampy, które nagrzewają jajka. Są one najczęściej dwie lub cztery. Niektóre, najszybsze urządzenia działają nie więcej niż 150 sekund. Są więc bardzo szybkie. Urządzenie jest poza tym bardzo łatwe w obsłudze. Wystarczy odsunąć szufladę, włożyć jajka i załączyć sprzęt.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Naświetlanie jajek powinno odbywać się z dala od twoich oczu. To dlatego, że promienie UV, stosowane przy sterylizacji jajek, mogą szkodzić twoim oczom. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie wyjście po włączeniu urządzenia z kuchni lub innego miejsca, gdzie odbywa się ten proces. Oprócz tego, jajka po sterylizacji nie tracą na wartości, całkowicie zachowują swoje właściwości odżywcze, a przede wszystkim nie są szkodliwe, chemiczne.