Jakie cechy powinien posiadać nóż do sera?

Miałeś dotąd problem z przecięciem sera? Twój problem się wkrótce skończy. Podczas krojenia kostki żółtego sera, tradycyjny nóż może się nie sprawdzić. A to dlatego, że zwykłe noże często się przyklejają do sera, poza tym muszą być odpowiednio ostre, ale też nie tak bardzo, żeby nie przeciąć sobie palców.

W sklepie jest różnych rodzajów noży tak wiele, że łatwo wybrać coś odpowiedniego, skoncentrowanego, ale też łatwo się w tym wszystkim pogubić. Dlatego producenci pomyśleli o wynalezieniu specjalnego noża, który spełniłby to zadanie – pokroiłby kawałki sera na drobne plasterki albo na inne kawałki.

Przede wszystkim dobrze byłoby się zaopatrzyć w taki nóż, dlatego, że na co dzień często mamy kontakt właśnie z żółtym serem. Dodajemy go do różnych potraw, zarówno do tych gorących, jak i do tych zimnych dań. Potrzebujemy do tego wszystkiego odpowiedniego noża. Jakie więc cechy powinien mieć? Powinien mieć przede wszystkim średniej długości ostrze z charakterystycznym wygięciem na końcu.

Podział noży do krojenia serów

Pierwsza grupa to noże, które sprawdzają się do cięcia twardych serów i są to ostrza z dłuższym trzonkiem w kształcie trójkąta. Następny typ serów to sery miękkie oraz pleśniowe. Specjalnie z myślą o nich powstały noże z otworami, dzięki którym ser się nie przyklei do noża.

Uniwersalność noży

Noże przeznaczone do serów potrafią pokroić idealnie i bez większego wysiłku plasterki, najczęściej do kanapek. Zaopatrują się w nie coraz częściej punkty gastronomiczne, gdyż są warte zakupu.